The Radio Atlantis Story
     
Begin pagina

RNI Foto Gallery

Veronica Foto Gallery

Atlantis Foto Gallery

The RNI Story

Geschiedenis

The Veronica Story

Gastenboek

Merchandise

Herinneringen aan Veronica door Eric Hofman

Radio Atlantis Story

 

The Radio Atlantis Story
De 25 jarige Belgische zakenman Adriaan van Landschoot bezit enkele kledingzaken en begint ook een eigen platenfirma en productiemaatschappuh. Om zijn producten aan te prijzen huurt hij in 1973 reklamezendtijd en laat hij zijn audioproducties pluggen op Radio Caroline en Radio Noordzee Internationaal. Al vlug vindt hij dat het allemaal nogal duur uitvalt en hij gaat informeren wat een eigen zeezender hem zou kosten.

Om dit te verwezenlijken neemt van Landschoot contact op met de drive-in-deejay Antoine de Muer, die later bekend werd als Tony Houston. Ze willen beiden eerst wat ervaring opdoen vooraleer met een eigen zender vanop een eigen zendschip te beginnen. Al vlug krijgt men het idee om te proberen uit te zenden via de zenders op de Mv. Mi Amigo. Het is niet simpel om Ronan O'Rahilly, eigenaar van de Mv. Mi Amigo en directeur van Radio Caroline te pakken te krijgen. Nadat ze hem eindelijk hebben gevonden komer er eindeloze discussies over de huurprijs, de wettelijkheid van de onderneming, de uitzendtijd,... Radio Atlantis zal zijn kantoren en studio's vestigen in Nederland daar België het Verdrag van Straatsburg ondertekend heeft waardoor het voor Belgen verboden is om medewerking te verlenen aan zendschepen, en daar O'Rahilly liever geen extra moeilijkheden wil. Het contract is rond, Radio Atlantis mag vanaf de Mv. Mi Amigo gedurende 3 maanden uitzenden van s'morgens 06:00 tot sávonds 19:00 uur. De huurprijs is 2000 pond per week wat voor van Landschoot lager is dan de advertentie en platenplugprijs die hij tot nu betaalde.

De startdatum van Radio Atlantis zal 15 juli 1973 worden. Eerder is onmogelijk daar de Mv. Mi Amigo aan een grondige opknapbeurt toe is. Het geld hiervoor komt dus in feite van Radio Atlantis. Daar het ganse project ongewild ook al via de media is aangekondigd moet men regelmatig nieuwe gegevens meedelen. Men maakt bekend dat de frequentie 385 meter zal zijn. De generatoren aan boord van de Mv. Mi Amigo kunnen echter de stroomopname van de zender op deze frequentie niet goed aan. Men plant om Radio Atlantis te laten uitzenden via de 253 meter. Op 15 juli 1973, de afgesproken datum gaat Radio Atlantis in de lucht via 385 meter. Diezelfde dag krijgen de Radio Caroline technici eindelijk de zender op 253 meter in de lucht.

Eindelijk heeft Vlaanderen zijn eigen zeezender weer terug en trouwens op de vooraf gestelde datum. De programma's worden een week voorhand opgenomen in het Engels,Frans,Duits en in het Nederlands in professionele studio's in Oostburg, wat gelegen is in Zeeuws-Vlaanderen, net over de Belgische grens. Ook de bevoorrading gebeurt vanuit Nederland. Vlaanderen weet niet wat het hoort. Eindelijk een radiostation dat Vlaanderns artiesten promoot. Het was immers 12 jaar geleden, na Radio Antwerpen vanop de Mv. Uilenspiegel, dat Vlaanderen zijn eigen zeezender had.

Deejay's van Radio Atlantis zijn Peter van Dam, Mike Moorkens, Luk van Kappellen en Tony Houston.....

Technisch lijdt het station aan de bekende kinderziekten. Programmabanden komen te laat of niet aan, soms zijn ze van slechte kwaliteit, maar dat kan de pret van luisterd Europa niet deren. Radio Atlantis kan rekenen op 5 miljoen luisteraars die dagelijks meer dan 300 brieven sturen.

Nadat Radio Atlantis zoals dagelijks om 19:00 uur afscheid neemt starten er op dezelfde tijdstip op 21 juli 1974 nonstop programma's. Na drie dagen komt Radio Seagull in de ether. Dit station is een iniatief van Ronan O'Rahilly en brengt uitsluitend Engelstalige programma's gebracht door ex-Radio Caroline medewerkers.

Het blijft goed gaan met Radio Atlantis en zijn niet meer weg te denken als radiostation. Ze hebben verschillende adverteerders waaronder Sylvian Tack. Deze Belgische zakenman is eigenaar van de wafelbakkerij Suzy, en heeft ook zijn eigen platenmaatschappij en opnamestudio. Ook hij is gewonnen voor een zeezenderavontuur. Sylvain Tack gaat onderhandelen met Ronan O'Rahilly en kan bereiken dat hij na Radio Atlantis 1 uur per dag mag uitzenden. Op 29 en 30 september 1973 zijn de eerste en enige, door Sylvain Tack betaalde uitzendingen van Radio 385 te horen.

1 Oktober 1973 in de namiddag, wederom wordt de Noordzee geteisterd door een zware storm. De zendmast van de Mv. Mi Amigo breekt af en slechts 9 meter van de eens 67 meter hoge zendmast blijft nog overeind staan. In allerlijl wordt een noodantenne aangesloten die wegens technische redenen geen hoog vermogen aankan. Hierdoor wordt de technici de zwakkere reservezender aangesloten wat een slechtere ontvangst betekent. Pas op 5 oktober kan de programmering hervat worden. De dag nadien start om 19:00 uur niet Radio 385 maar Radio Mi Amigo.

Waneer het 15 oktober is geworden gaat Radio Atlantis noodgedwongen uit de lucht. Het contract tissen van Landschot en O'Rahilly is verlopen en Radio Atlantis kan het niet verlengen daar er een andere gegadigde is die meer wil betalen. De kaper blijkt Sylvain Tack te zijn die zijn Radio Mi Amigo meteen wil uitbouwen tot een volwaardig radiostation. Dit zal echter nog wat duren daar op 18 oktober ook de noodantenne op de Mv. Mi Amigo het begeeft.

Van Landschoot is woedend maar kondigt meteen aan dat Radio Atlantis spoedig terug zal keren vanaf een eigen zendschip. Dit is allemaal vlugger gezegt dan gedaan want er moet nog een schip gezocht en gekocht worden. Regelmatig verschijnen er in de pers nieuwsberichten over de vernieuwde Radio Atlantis maar het zal langer duren dan verwacht. De deejay's geloven na een tijdje ook niet meer in het station en tot overmaat van ramp stappen er verschillende op naar Radio Mi Amigo. Van Landschoot blijft echter niet bij de pakken neer zitten. Na een mislukte poging om de Mv. Galaxy van Radio London aan te schaffen koopt hij op 30 oktober 1973 het zendschip van het terziele gegane Radio Condor voor 750.00 dollar.

Gerard van Dam, een ex-Radio Caroline medewerker wordt aangetrokken om de boot uit te rusten als zendschip. De zender wordt gehuurd van de eigenaars van het voormalige REM-eiland. Begin november kiest het schip, dat werd omgedoopt tot Mv. Jeanine naar de naam van van Landschoots vrouw, het zeegat. Het gaat voor anker voor de Belgische kust en meteen starten er proefuitzendingen. De apparatuur blijkt het echter niet zo goed te doen en tot overmaat van ramp breekt ook nog de ankerketting. De Nederlandse sleepboot de Titan wordt ter hulp geroepen om de op drift geslagen Mv. Jeanine naar veilige wateren te loodsen. Om de nodige herstelings en verbeteringswerken uit te voeren wordt de boot naar het Duise Cuxhaven gebracht. Het zit de radiomensen niet mee want tijdens deze werken verongelukt de Duitse boordtechnicus Theo Klinenberg.

Op 22 december 1973 wordt de Mv. Jeanine verankerd voor de kust van het Belgische Knokke. De dag nadien starten de eerste testuitzendingen van het venieuwde Radio Atlantis die gebracht worden door ex-Radio Caroline en Radio Mi Amigo die 2 dagen voordien is met nonstop testuitzendingen.

Radio Atlantis slaagt er niet in om zijn populariteit terug te winnen. Op 3 maart 1974 worden de trouwe luisteraars opgeschrikt als bij het begin van het programma van Tony Houston wordt meegedeeld dat het zendschip bezet is door het "Taal Aktie Comitee" (TAK). De Engelse bemanning wordt opgesloten en de ganse dag worden er tussen de platen door TAK mededelingen gedaan.

De gehuurde zender van Radio Atlantis blijkt ook niet één van de beste te zijn. Het ding is regelmatig stuk zodat men luisteraars en adverteerders verliest. Een Italiaans radiostation dat via dezelfde frequentie, 227 meter, uitzendt begint tot overmaat van ramp de Engelstalige nachtuitzendingen te storen en men besluit over te schakelen naar 312 meter wat trouwens een veel betere frequentie bleek te zijn.

Op 6 juni 1974 breekt de ankerketting van de Mv. Jeanine opnieuw. Het schip drijft af en loopt op een zandbank bij Westkapelle. Van Landschoot gaat zijn schip zoeken met behulp van een sportvliegtuigje. Ondertussen begint de Belgische justitie moeilijk te doen t.o.v. de zeezenders. Daarom besluit de Radio Atlantis directie om vanaf juni geen reclameboodschappen meer uit te zenden.

Door een fout in de zender wordt op 1 augustus 1974 het 312 meter zendkristal vernietigd en is men verplicht om het 227 meter kristal terug te gebruiken. Daar niemand op de hoogte kan worden gebracht van de frequentiewissel duurt het dagen eer de fans hun favoriete zender terug vinden.

Daar de Nederlandse regering bekend heeft gemaakt dat ze een anti-zeezenderwet en het Verdrag van Staatsburg gaan aannemen dat van kracht zal worden op 31 augustus 1974 gaat men bij Radio Atlantis zijn voorzorgen nemen. Radio Atlantis heeft immers zijn studio's en kantoren op Nederlands grondgebied en er wordt vanuit dit land ook bevoorraad. Men meld dat men alles gaat verkopen om met beter materiaal terug te starten met als basis een ander land. Zover komt het echter niet want al op 25 augustus om 14:00 uur neemt Frank van Leeuwen afscheid. De Engelse service gaat nog door tot 31 augustus 1974 en eindigt het Radio Atlantis avontuur met een schallend "GOODBY" en de stationtune "ATLANTIS" van de "SHADOWS".

Op 1 september wordt de Mv. Jeanine de haven van Vlissingen binnengesleept waar het 2 dagen nadien aan de ketting wordt gelegd op vraag van Arie Swaneveld. Deze heer is immers eigenaar van Radio Atlantis gehuurde zender waarvoor nooit iets betaald zou zijn geweest. Daar het schip aan de ketting ligt wil van Landschoot geen liggeld betalen en Swaneveld ook niet, daar het zijn schip niet is. Op 28 april 1975 wordt de Mv. Jeanine openbaar verkocht. Nog net voor het schip onder de veilinghamer gaat stelen onbekenden de hele inboedel waaronder de ganse studioapparatuur.

Het blijft een tijd stil tot bekend wordt dat Andy Anderson en zijn broer"GUNFLEET TOWER", een verlaten Engelse vuurtoren aan het uitrusten zijn als zendlocatie. De nieuwe Radio Atlantis zal starten op kerstmis 1975. Er worden in oktober deejay's aangeworfen die programma's zullen opnemen in twee Gentse studio's. Van Landschoot beweert immers dat alles volkomen legaal is. Toch denkt men er in Engeland anders over want op 23 december 1975 wordt de vuurtoren overvallen door de politie van Essex en de marine. Alle inboedel wordt in beslag genomen en de twee technici worden gearesteerd. Van Landschoot is woedend en spreekt over verraad. Een maand later moeten verschillende medewerkers en van Landschoot zelf voor de Gentse rechtbank verschijnen waar men tot zware geldboetes wordt veroordeeld.

In 1980 waagt van Landschoot zich opnieuw in de radio. Ditmaal als vrije radio vanuit het Belgische Maldegem met vele Radio Atlantis deejay's uit de zeezenderperiode. Na enkele maanden wordt ook deze Radio Atlantis door de justitie in beslag genomen en vanaf dan geeft ban Landschoot de brui aan het ganse radiogebeuren.