GESCHIEDENIS
     
Begin pagina

RNI Foto Gallery

Veronica Foto Gallery

Atlantis Foto Gallery

The RNI Story

Geschiedenis

The Veronica Story

Gastenboek

Merchandise

Herinneringen aan Veronica door Eric Hofman

Radio Atlantis Story

 

17 augustus 1974
Via haar zender laat men weten dat Radio Atlantis op 31 augustus 1974 voorgoed uit de lucht zal gaan vanwege het van kracht gaan van de Nederlandse anti-zeezenderwet. Deze wet verbied immers alle medewerking in eender welke vorm aan zeezenders.

25 augustus 1974
Daar de Nederlandse justitie bekend heeft gemaakt dat de anti-zeezenderwet van kracht zal gaan op 31 augustus 1974 om middernacht, besluit men bij Radio Atlantis om de Nederlandse uitzendingen vanaf de Mv. Jeanine vandaag om 14:00 uur te stoppen. Het laatste programma wordt gepresenteerd door Frank van Leeuwen en Mister Galaxy waarna er een afscheidswoord vogd van eigenaar Adriaan van Landschoot. Tot en met het invoege gaan van de anti-zeezenderwet op 31 augustus 1974 worden de Vlaamse programma's vervangen door de internationale Engelse verie van Atlantis.

29 augustus 1974
De Mv. Mi Amigo het zendschip van Radio Caroline en Mi Amigo wordt onder de hoede van Kapitein Koos van Laar en zijn boot de Dolfijn van de Nederlandse kust naar de territoriale wateren voor het Britse eiland gesleept. Het ziet er naar uit dat beide stations zullen doorgaan na het invoege treden van de Nederlandse anti-zeezenderwet op 31 augustus 1974.

30 augustus 1974
Door de opkomst zijnde Nederlandse anti-zeezenderwet, die van kracht gaat op 31 augustus 1974 heeft het zendschip van Radio Mi Amigo en Radio Caroline daags voordien het anker voor de Nederlandse kust gelicht om deze te ruilen voor een ankerplaats voor het Britse eiland. Het zendschip gaat vandaag voor anker 18 mijl uit de kust van het Britse Essex in de buurt van het Kentisch Knock. Zowel Radio Caroline International als Radio Mi Amigo zijn van plan om door te gaan.

Radio Northsea International gooit er echter het bijltje bij neer. Tussen 20:00 en 00:00 uur is voor de laatste keer de Engelse service vanaf de Mebo II in de lucht via de 220 meter middengolf.

31 augustus 1974
Vandaag gaat om 00:00 uur de Nederlandse anti-zeezenderwet van kracht. Radio Veronica stopt om precies 18:05 uur na het Nederlandse volkslied haar uitzendingen.

Radio Northsea beindigd nu ook haar Nederlandse programma's om 20:00 uur nadat de Engelse service al om middernacht was gestopt.

Deze dag gaat de radiogeschiedenis in als "THE DAY THE MUSIC DIED". Er is echter nog geen stilte op de eens zo woelige noordzee want om 00:00 uur gaat Radio Caroline net als in 1967 bij het invoege treden van de Engelse anti-zeezenderwet gewoon door. Radio Mi Amigo dat gehuisvestigd is op hetzelfde schip als Radio Caroline is die dag nadien ook terug in de lucht. Beide stations hebben hun kantoren gevestigd in Playa De Aro in Spanje om ongestoord de luisteraars te kunnen blijfen voorzien van de muziek.

1 september 1974
Met behulp van de tender Onrust, wordt het anker van de Mv. Jeanine gelicht en wordt het voormalige Radio Atlantis zendschip naar de haven van Vlissingen gesleept. Door de Nederlandse anti-zeezenderwet had Radio Atlantis net als RNI en Veronica daags voordien haar uitzendingen gestaakt.

Het zendschip van RNI de Mebo II zal wegens de niet zo beste weersomstandigheden nog een week op zee blijfen. Daarna is men van plan om het te laten opknappen op de werf van het Nederlandse De Goot en Van Vliet en wil men voor de kust van ItaliŽ in de golf van Genua voor anker gaan om er uit te zenden als Radio Nova.